Pages

22 October 2009

Pengalaman Boleh Di cari

Setelah sekian lama hidup, mesti begitu banyak pengalaman dan kisah hidup yang dilalui. Pelbagai pengalaman telah di tinggalkan sama ada pengalaman pahit, manis, suka dan duka. Semua nya telah di lalui.

Pengalaman aku accident telah dua kali di lalui, pengalaman bergaduh juga telah aku rasai..Huhhh..memang menggiurkan..Tu pengalaman pahit..Banyak lagi..Kena pulau dengan kawan2,patah gigi, kurang ajar dengan orang tua, kena pow dan mcm2 lagi lah..Itu semua bukan pengalaman yang dicari tapi terjadi dengan sendiri tanpa aku sedari...Belajar daripada pengalaman..tapi sekarang ramai orang salah cari pengalaman..katanya aku nk cari pengalaman dengan merempit, dengan hisap dadah, sosial berlebihan dan sebagainya..hak tu xpayah cari..

Pengalaman yang perlu di cari adalah pengalaman yang dapat mendidik jiwa kita. Bila bercakap kita ada kalanya bercerita berdasarkan pengalaman..Kita akan suka bercerita tentang kisah diri kita kepada orang lain dan kita merasakan bahawa cerita dan kisah kita lah yang paling seronok dan menarik..Aku pernah masuk ke pawagam untuk melihat suasana di situ, tu pun secara x sengaja dan terpaksa..ternyata benar kata orang bahawa pawagam itu suasananya berunsurkan maksiat dan dosa..Pengalaman lemas sungai juga telah aku rasai..syukur umurku panjang lagi...

Pengalaman aku yang terbaru adalah menjadi pengadil kepada satu pertandingan futsal...huhhhh..huru hara jadi nya game itu...hahahha..nak gelak pun ada..xpernah aku menjadi reff dalam permainan ni, tapi kerana ingin mencuba dan mencari pengalaman aku cuba juga walaupun ilmu menjadi reff ni x berapa banyak . Memang seronok dan perasaan bercampur baur..bayangkan, segala keputusan berada di tangan kita..kalau silap buat keputusan bising la jadinya..satu lagi nk jadi reff ni kena kuat daya tahan maki la..hampir2 bergaduh pulak tu..

Aku juga pernah berucap di hadapan hadirin yang ramai dalam satu majlis yang rasmi..berdebar-debar jantungku, terketar-ketar lututku, nasib baik tak terkencing..Pengalaman aku memandu kereta pada jarak jauh juga telah aku rasai...dari ipoh ke k.L..mungkin bagi mereka yang dah biasa xda rasa apapun..tapi bagi aku yg pertama kali ni tambah2 lagi tanpa pengetahuan ibu bapa ku...sememangnya mencabar bagi ku..kita kena rasa pengalaman ini..xpuas naik kereta aku cuba memandu van pula..hahahahha...bukan senang nak drive van ni..huhhh..lega semuanya selamat...Pengalaman menjadi seorang juara juga memang menyeronokkan..aku pernah memenangi peserta terbaik pertandingan kuiz sains masa kat sekolah dulu...rasa nk bagi tahu kat satu kampung yang aku menang kuiz tu..berbunga-bunga hati waktu tu..terasa dunia ini milik aku yang punya..

Cuma nya..ada satu jer pengalaman yang aku x dapat rasai sampai sekarang...cuba teka..???kawan2 aku ada yang hanyut dalam pengalaman ini..pengalaman yang aku kira tidak akan aku capai sekiranya belum waktunya..pengalaman cinta..!!!Entah lah..aku pun masih x faham sampai sekarang bagaimana rasanya perasaan cinta pada seorang hawa..apa yang akan mereka dapat..??apa yang mereka mahu sebenarnya..??Kalau boleh mereka mahu sentiasa berada dalam pengalaman ini selamanya..Ya Allah, jauhilah aku daripada sebarang maksiat...Perlu ke aku cari pengalaman ini???...

No comments:

COPYRIGHT@HAK MILIK PURNAMANIZAM